Turcja posiada bogatą kulturę jedzenia, tak samo, jak picia herbaty. W tym kraju niezwykle ważne są także relacje międzyludzkie i odpowiednie zachowanie w konkretnych sytuacjach. Zapraszamy do zapoznania się z naszą listą kluczowych informacji dotyczących jedzenia i właściwego zachowania w Turcji.
Tureckie zwyczaje
Turcja to bardzo rodzinny i towarzyski kraj. Jako gość i turysta zostaniesz przywitany na wiele sposobów, ponieważ gościnność jest dla Turków najważniejsza. To naród bardzo ciekawy innych kultur i nowych przybyszów.
Wizyta w tureckim domu
Najważniejszą kwestią przed wejściem do tureckiego domu jest pamiętanie o pozostawieniu butów na zewnątrz. Kiedy już usiądziemy przy domowym stole, możemy spodziewać się wielu różnych potraw w ogromnych ilościach. Warto spróbować każdej z nich, gdyż kuchnia turecka charakteryzuje się wyjątkową różnorodnością. Każdy podróżnik znajdzie w niej coś dla siebie.
Zachowanie w miejscach publicznych
Turcja to muzułmański kraj i ważne jest, aby szanować związane z tym zwyczaje oraz kulturę zachowania. Należy pamiętać o odpowiednim ubiorze w konkretnych miejscach. Nie powinno się zanadto odkrywać ramion i nóg. Oczywiście pomijając odpoczynek na plaży, czy nad basenem. To istotne przede wszystkim w miejscach kultu religijnego i w mniejszych, homogenicznych miejscowościach.
Jazda samochodem i komunikacja publiczna
Kulturę jazdy samochodem w Turcji można zdecydowanie określić jako brawurowa. Poruszając się po tym kraju zarówno własnym, jak i wypożyczonym pojazdem, musimy być przygotowani na różne sytuacje na drodze – przekraczanie prędkości, nieużywanie kierunkowskazów, trąbienie oznaczające „uwaga jadę” – warto pamiętać, że jest jedynie informacyjne, nie agresywne. Na tureckich drogach trzeba zachować ostrożność i cierpliwość.
Co zjeść w Turcji?
Oczywiście poza znaną herbatą, która jest pita przez cały dzień, najsłynniejszym tureckim specjałem, którego trzeba spróbować, jest kebab. Podawany w bardzo różnych formach, najczęściej z sosem pomidorowym, jogurtem i warzywami. Kolejną popularną przekąską jest deser baklawa, czyli bardzo słodkie miodowo-orzechowe ciastko. W Turcji zjemy różne mięsne potrawy, na przykład turecką pizzę Lahmacun, podawaną z jagnięcym mięsem mielonym, sosem pomidorowym i warzywami. Popularne są również malutkie pierożki z jagnięciną, serwowane z jogurtem naturalnym, który pochodzi właśnie z Turcji. Dodatkowo, koniecznie trzeba udać się na prawdziwy, kolorowy, turecki bazar, pełen świeżych warzyw, owoców, ryb i mięsa.
Turcja jest pięknym krajem nie tylko z powodu ważnych zabytków i niesamowitej przyrody. Jest pełna życzliwości, ciekawej kultury i wyrazistego, pysznego jedzenia!